Welkom | Trainingstijden | Uitslagen en programma | Poule indeling 2007/2008 | Gastenboek | Wie is Wie? | Langs de lijn met Opa seizoen 2006/2007 | Foto pagina | E-CARD VERSTUREN. | Adres gegevens tegenstanders en routeplanner | De Jarige Job | Weetjes | Spelregels | Langs de lijn met Opa seizoen 2007/2008 | Nieuwe pagina 15

De geschiedenis van het vrouwenvoetbal

 


Voetbal is altijd als een mannensport bestempeld. Vrouwen konden niet voetballen en bovendien was een vrouw in een sporttenue in veler ogen een onzedelijk gezicht. Tegenwoordig is voetbal de populairste teamsport onder de vrouwen en meisjes in Nederland. Nog steeds staat het vrouwenvoetbal wat ontwikkeling betreft achter bij het mannenvoetbal, maar feit is dat steeds meer vrouwen gaan voetballen.

In de negentiende eeuw, tijdens het bewind van Koningin Victoria, begonnen de vrouwen in Engeland te voetballen. Ze speelden op scholen en in sportverenigingen, maar ze werden nooit echt serieus genomen door de mannen. De sportieve activiteiten van de vrouw in Nederland werden aan het eind van de 19e eeuw vooral bepaald door de heersende zedelijke normen. Vlak voor de eeuwwisseling werd voetbal alleen maar beoefend door mannen en jongens uit de hoogste kringen, tot aan de adel toe. Het voetbal was in die jaren niets anders dan een elitesport, omdat de minder gefortuneerden doodgewoon het geld en de tijd niet hadden om zich een hele middag te vermaken, laat staan het avondje in de kroeg daarna te bekostigen. En als ze dat al wel hadden, stond een vereniging het niet toe dat een arbeider werd toegelaten. Standsverschillen waren nog echte standsverschillen.

Sparta uit Rotterdam was in 1896 ook een elitaire club. De vereniging had een aantal vrouwelijke leden en ontving in dat jaar een brief van Engelse sportgenotes. De 'English Ladies Footballclub' uit Londen vroeg de Spartaanse vrouwen of ze belangstelling hadden voor een wedstrijd. Het Rotterdamse clubbestuur stemde in met het verzoek, maar toen greep de Nederlandse Voetbalbond (pas in 1929 werd ze Koninklijk) in. Op straffe van het ontzeggen van het lidmaatschap van de voetballers uit Spangen werd de geplande ontmoeting op botte wijze verboden. Sekseverschil bij de NVB waren nog echte sekseverschillen.

Het nationale voetbalbestuur nam met dit standpunt geen ongebruikelijke positie in, omdat tot in de hoogste Olympische kringen weerstand bestond tegen de vrouwelijke belangstelling voor sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Zo keerde Pierre de Coubertin, geestelijk vader van de moderne Olympische Spelen, zich regelmatig tegen vrouwelijke deelname. "Men moet opmaken," zei hij begin negentiende eeuw, "dat de echte Olympische held in mijn ogen de volwassen mannelijke alleenstrijder is."

Het NVB-bestuur legde ook de nadruk op het mannelijke karakter van het voetbal. Het verbod werd dan ook afgekondigd omdat de goede naam van het voetbal zou worden aangetast als vrouwen zich op het veld begaven. "Voetbal is alleen een sport voor vrouwen als ze op de tribunes zitten," luidde ťťn van de reacties. Alleen het idee al van vrouwen met een voetbal bezorgde de heren de ergste nachtmerries: "Hardlopende vrouwen en voetbalsters vormen een weinig verheffende aanblik."
Het was niet verheffend, maar vooral onzedig. Welke kleren moesten ze bijvoorbeeld aantrekken? Een broek was volgens de bestuurders een kledingstuk dat voorbestemd was voor mannen. Maar het dragen van een jurk of rok wierp weer te veel zicht op die lichaamsdelen die door de andere sekse alleen aanschouwd mochten worden in de slaapkamer van de wettige echtgenoot.
Volgens de NVB was die slaapkamer, en natuurlijk de keuken, de ideale plaats voor vrouwen. De vrouw diende de man en gaf deze ondersteuning daar waar nodig was. Op de tribune dus, als haar echtgenoot als mannelijk strijder zijn historische en genetische plicht vervulde, kon de vrouw helpen met haar aanmoedigingen en aanwezigheid.


DICK KERRS LADIES

In Engeland beleefde het vrouwenvoetbal een enorme opkomst tijdens en vlak na de eerste wereldoorlog. Het beroemdste team uit die tijd vormden DICK KERRS LADIES. Ze waren de vervangende arbeidskrachten voor de Britse mannen, die in de Noord-Franse en Belgische loopgraven vochten. En net als de mannen, trapten de vrouwen in de pauzes graag tegen een bal. Bij de DICK KERR COMPANY deden ze dat zelfs zo aardig, dat in 1917 werd besloten tot een heuse wedstrijd. Meer dan 10.000 toeschouwers kwamen daar op af, de opbrengst ging naar de gewonde soldaten. 
Omstreeks 1920 waren er in heel Engeland vrouwenvoetbalteams. Ook Frankrijk kende enkele damesverenigingen.
Het gemiddeld aantal kijkers bij voetbalwedstrijden voor vrouwen bedroeg maar liefst 12.000. In 1920 trok een wedstrijd van de DICK KERR LADIES in Everton zelfs 56.000 toeschouwers, terwijl er nog 12.000 mensen buiten de hekken stonden.

Maar ook in Engeland was de voetbalbond niet enthousiast en men besloot in actie te komen.
Gesteund door doktoren, die beweerden dat voetbal voor vrouwen gevaarlijk was verbood de Engelse Football Association in 1921 de vrouwen om te voetballen. Dit betekende ook dat zij de velden niet voor hun wedstrijden mochten gebruiken. Daarom vertrokken de DICK KERRS LADIES in 1922 naar Canada, maar het werd hen niet toegestaan om daar te spelen. Vervolgens reisden zij door naar de Verenigde Staten, alwaar ze bij gebrek aan vrouwenteams, tegen mannen voetbalden.

In Nederland kende OVV uit Oostzaan in 1924 de primeur van het eerste vrouwenteam.

In 1929, dus al weer bijna dertig jaar na Sparta's poging, eerde de Nederlandse Voetbalbond die vrouwen die weet hadden van de traditionele rolverdeling. Het jubiieumboek dat jaar naar aanleiding van het veertigjarige bestaan van de NVB werd daarom opgedragen aan "die vrouwen die het stille leed der eenzaamheid droegen om haar man zijn voetbalvreugd te gunnen als speler, bestuurder of scheidsrechter". In Nederland was er tot 1954 nauwelijks vrouwenvoetbal. Georganiseerd voetbal voor dames was al helemaal niet aan de orde.

Het weerhield sommige vrouwen niet om toch te gaan voetballen, maar erkenning van de voetbalbond kregen ze niet. Zelfstandig regelden ze wedstrijden met elkaar, wat niet echt gemakkelijk was met zo weinig vrouwenclubs. Maar goed, ook bij het mannenvoetbal was ooit een eerste club geweest die geen tegenstanders kon vinden behalve zichzelf.
In 1933 werd Chelcea opgericht, de eerste gemengde club van Nederland. De leden kozen de clubnaam uit bewondering voor het Engelse Chelsea, maar door hun enthousiasme verschreven ze zich.
Weer greep de KNVB in. Nu werd gedreigd met een geldboete als een vereniging de euvele moed had tegen een vrouwenteam te spelen. Chelcea werd na vijf jaar maar weer opgeheven.

De maatschappij veranderde, maar de voetbalbestuurders bleven wars van het vrouwenvoetbal. Lo Brunt was in de jaren vijftig bestuurder van de KNVB en speelde in 1954 een grote rol bij de invoering van het betaalde voetbal in Nederland; ook zoiets waar de bond jarenlang tegenstander van was geweest. Nadat Brunt toeschouwer was bij een training van vrouwelijke voetballers (op een parkeerplaats!) sprak hij de sportsters vaderlijk toe: "Dames, ik bid u, doe het niet!"

Op 16 april 1955 werd de Algemene Damesvoetbalbond opgericht. In dat jaar kwamen er steeds meer vrouwenvoetbalteams: veertien teams die een landelijke competitie speelden, georganiseerd door de Algemene Damesvoetbalbond. De KNVB deed allerlei pogingen om de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal tegen te gaan. De sport zou te gevaarlijk zijn voor de gezondheid van vrouwen.

EMANCIPATIEGOLF

Als gevolg van de emancipatiegolf in de jaren zestig trokken steeds meer vrouwen de kicksen aan en deze keer gingen ze niet meer uit. Met name in Amerika werd op de royale velden van de suburbs het soccer snel populair.

Aan het eind van de jaren '60 gaat de Algemene Damesvoetbalbond op in de Algemene Nederlandse Dames Voetbal Bond (ANDVB). Internationaal ontstaat de Federazione Internazionale Europea Football Femminile, de Europese Vrouwenvoetbalassociatie. Een groot deel van de organisatie is in handen van mannen.
In Nederland wordt een nationaal team geformeerd. Het vrouwenvoetbal wordt steeds populairder en het Nederlands elftal behaalt goede resultaten.

In 1970 kwamen de vertegenwoordigers van het vrouwenvoetbal uit diverse Europese landen bij elkaar. Men wilde het voetbal voor vrouwen serieuzer gaan organiseren en de eerste voorbereidingen voor een Wereldkampioenschap werden genomen.
De KNVB negeerde het advies van de UEFA om het vrouwenvoetbal in de gaten te houden en wederom ondernam de Nationale voetbalbond geen activiteiten om de voetballende vrouwen een kans te geven.

Een grote stimulans voor het damesvoetbal is in 1972 het wettelijke besluit in de Verenigde Staten dat ook vrouwensport op universiteiten tot het lespakket mocht behoren.

Enkele decennia lang slaagde de KNVB erin om het vrouwenvoetbal buiten de deur te houden, tot in 1972 het bestuur de handdoek in de ring gooide. De KNVB besloot het vrouwenvoetbal officieel te erkennen en vormde een Commissie Damesvoetbal. De ANDVB werd opgeheven. Na langdurige discussies tussen vrouwelijke voetballers en de heren uit het bestuur mochten vrouwenteams lid worden van de bond. Er kwam een officiŽle competitie. De eerste interland werd op 11 mei 1974 gespeeld: Zwitserland - Nederland (0-3).

Waar Sparta als eerste club in 1896 een wedstrijd probeerde te organiseren tussen vrouwenteams, leidde dat in 1972 tot erkenning van de KNVB dat voetbal niet alleen was voorbestemd voor mannen. Alle verbonden en gebeden van de voetbalbond ten spijt. 

Op dat moment telde Nederland 550 elftallen en ca. 8000 leden. In de daaropvolgende jaren kreeg bijna iedere voetbalvereniging ťťn of meerdere vrouwenelftallen. Al in datzelfde jaar stelde de Commissie Damesvoetbal dat "de oorspronkelijke weerstanden tegen damesvoetbal als sneeuw voor de zon zijn verdwenen."

In 1981 waren in de Verenigde Staten al zo'n vijftig colleges met voetbalteams. Maar ook in ScandinaviŽ, ItaliŽ, Canada, BraziliŽ en China trapten steeds meer meisjes en vrouwen tegen een bal.

Tien jaar later organiseerde de FIFA in China de eerste WK. De VS wonnen de finale met 2-1 van Noorwegen, dat vier jaar later in Zweden revanche nam. Was vrouwenvoetbal tijdens het olympische debuut in Atlanta '96 al een succes, de grote doorbraak kwam in 1999 met de WK in Amerika. De finale in de Rose Bowl (California) werd bijgewoond door 90.000 toeschouwers, veertig miljoen Amerikanen zagen het duel op de televisie.
Vrouwenvoetbal was hot in Amerika. Sterspeelster Mia Hamm was voor voetballende meiden het voorbeeld, zoals Jordan dat was voor de basketballende jochies. En in de media maakte vooral Brandi Chastain indruk. Ze scoorde in de finale tegen China de beslissende penalty, trok haar shirt over het hoofd en viel op haar knieŽn. Geen krant in de VS die de volgende dag niet Chastain in haar zwarte sport-bh op de voorpagina toonde.


PROFLIGA

In 2001 beleefde de Women's Unites Socces Association z'n aftrap. De WUSA is evenwel niet de eerste profliga voor vrouwen, die in Japan al enkele jaren bestaat. Zestien buitenlandse speelsters tekenen een contract voor ťťn van de acht teams in de WUSA. De Bay Area CyberRays (Brandi Chastain) werden de eerste kampioen. 
Ook in 2001 is er voor de eerste keer door de UEFA, de Europese bond, zelfs een Europacup toernooi georganiseerd. Landskampioen Ter Leede sneuvelde in de eerste schifting. Ook voor het eerst: de wereldwijde verkiezing van 'Voetballer van het Jaar' onder vrouwen. Mia Hamm (Washington Freedom), Tiffany Millbrett (New York Power) en de Chinese Sun Wen (Atlanta Star) zijn de genomineerden die op 17 december tijdens het FIFA-gala in ZŁrich op het podium staan naast Beckham, Figo en Raul. 
De toekomst van het voetbal is aan de vrouwen, heeft FIFA-president Sepp Blatter al eens gezegd. Misschien wat overdreven, maar over een verbod voor voetballende ladies spreekt ook geen weldenkend mens meer. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CIJFERS DAMESVOETBAL

 

 

INHOUD

Vrouwenvoetbal steeds populairder

Vrouwelijke assistent-scheidsrechter in betaald voetbal

WK in VS breekt records

Duitsland in 2001 opnieuw Europees kampioen

De EK voor vrouwen - de geschiedenis

Alle Europese kampioenen Vrouwenvoetbal

Alle Wereldkampioenen Vrouwenvoetbal

Olympisch voetbaltoernooi Vrouwen 2000

 


naar volgende weetje

Steeds meer vrouwen gaan voetballen

naar top


Voetbal is de populairste sport ter wereld.............
1 op de 12 voetballers is een vrouw!
Onlangs verscheen het jaarverlag 2000-2001 van de KNVB. Daaruit blijkt dat het vrouwenvoetbal in Nederland steeds populairder wordt. 
Op dit moment voetballen er in Nederland 1.098 meisjes bij de mini's (0-5 jr). Er zijn 33.200 meisjesleden van 5 t/m 18 jaar en 35.634 vrouwensenioren. Het totaal aantal vrouwelijke leden van de KNVB is op dit moment 69.932.
In totaliteit zijn er momenteel 2.373 meisjes-/vrouwenteams actief op de Nederlandse velden. Er zijn 392 teams met meisjespupillen, precies 800 meisjes junioren elftallen en 1.181 vrouwenseniorenteams.
Wereldwijd voetballen er ruim 35 miljoen meisjes en vrouwen.
Wist je dat in Nederland voetbal de meest beoefende teamsport voor meisjes en vrouwen is.
 


naar volgende weetje

Eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter

naar top


Aanstaande zaterdag (10-11-01) zal voor het eerst een vrouwelijke assistent-scheidsrechter zijn in het Nederlandse betaald voetbal. Het gaat om Sjoukje de Jong (29). Zij zal de vlag hanteren tijdens de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en VVV. Eerder kwam ze al in actie tijdens duels in de Amstel Cup. Ze staat op de FIFA-lijst voor internationale assistent-scheidsrechters in het vrouwenvoetbal. 
Tijdens het Europees Kampioenschap voor vrouwen in 2001 (in Duitsland) stond zij al aan de zijlijn bij de finale.

Sjoukje de Jong begon in augustus 2001, samen met 5 mannelijke cursisten, met de opleiding tot assistent-scheidsrechter. In het kader van deze opleiding moet zij komende zaterdag als stagiaire vlaggen. De cursus duurt in totaal ongeveer een half jaar.  
Mario van der Ende en Cees Bakker, beiden werkzaam binnen de KNVB Academie, zijn de docenten.


naar volgende weetje

WK in Verenigde Staten breekt records

naar top


Het wereldkampioenschap dat in de zomer van 1999 in de Verenigde Staten werd gespeeld heeft diverse records gebroken.
Bij de finale tussen het gastland en China zaten meer dan 85.000 toeschouwers op de tribune. Dit is het grootste aantal toeschouwers bij een vrouwenvoetbalwedstrijd ooit.
In de Verenigde Staten werd deze finale door 13,3% van de honderd miljoen televisieabonnees bekeken. Ter vergelijking: de finale van het Wereldkampioenschap voor vrouwen in 1994 werd door "slechts" 10,4% op de TV gevolgd.


naar volgende weetje

Duitsland opnieuw Europees kampioen

naar top


Voor de derde maal in successie is Duitsland de Europees kampioen bij het vrouwenvoetbal geworden. In de finale van het Europese toernooi op zaterdag 7 juli 2001, versloegen de Duitse vrouwen hun Zweedse tegenstanders. Na afloop van de reguliere speeltijd was de stand nog 0-0. In de achtste minuut van de verlenging zorgde Claudia MŁller voor de "Golden Goal".
De finale van het, in Ulm (Duitsland) gehouden, evenement werd bijgewoond door 20.000 toeschouwers.
Het was in totaal de vijfde Europese titel voor Duitsland.


naar volgende weetje

De geschiedenis van het EK voor vrouwen

naar top


In 2001 werd Duitsland opnieuw Europees kampioen. Met het derde EK-succes achter elkaar en vijf titels in totaal is Duitsland het meest succesvolle land in de geschiedenis van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen.

Van 1984 tot 1989 vond het EK driemaal (officieus) plaats onder de naam "UEFA-strijd voor nationale keuzeteams". De eindronde van 2001 was het vijfde toernooi met een officeel karakter. Bij het eerste toernooi, 17 jaar geleden, werden nog alle ontmoetingen, inclusief de finale, in uit- en thuiswedstrijden uitgevochten. De eerste Europees kampioen was Zweden dat in de thuiswedstrijd in GŲteborg met 1-0 van Engeland won en vervolgens met dezelfde cijfers in Luton verloor, waardoor pas een 4-3 winst bij strafschoppen het verschil betekende.

De voetbalsters uit Noorwegen, die bij de Olympischen Spelen 2000 in Sydney in de finale tegen de USA de gouden medaille wonnen, verzekerden zich van de tweede EK-titel in 1987. In 1989 wonnen wonnen de Duitse vrouwen in OsnabrŁck de finale tegen Noorwegen verrassend met 4-1.
Het eerste officiŽle EK-toernooi werd in 1991 georganiseerd in Denemarken. Opnieuw waren de Duitsers de sterksten. In de finale werd ItaliŽ met 3-1 verslagen na verlenging.
In 1993 was het wederom Noorwegen dat Europees kampioen werd. Van ItaliŽ werd met 1-0 gewonnen.
In Kaiserslautern voor 8.500 toeschouwers won Duitsland in 1995 door een 3-2 zege op Zweden.

Het eerste EK-eindronden-toernooi, in de huidige vorm met acht teams in twee voorronde-groepen, werd van 29 juni tot 12 juli 1997 gezamelijk georganiseerd door Noorwegen en Zweden. In de finale in Oslo won Duitsland van ItaliŽ met 2-0 door doelpunten van Birgit Prinz en Sandra Minnert, waardoor de EK-eindronde van 2001 in Duitsland moest worden gehouden.


naar volgende weetje

Alle Europese kampioenen Vrouwenvoetbal

naar top

 

Datum

Plaats

Wedstrijd

Uitslag

21/27-04-84

GŲteborg/Luton

Zweden - Engeland

1-0 / 0-1
Zweden wns.

14-06-1987

Oslo

Noorwegen - Zweden

2 - 1

02-07-1989

OsnabrŁck

Duitsland - Noorwegen

4 - 1

14-07-1991

Aalborg

Noorwegen - Duitsland

1 - 3 na verl.

04-07-1993

Cesena

Noorwegen - ItaliŽ

1 - 0

26-03-1995

Kaiserslautern

Duitsland - Zweden

3 - 2

12-07-1997

Oslo

Duitsland - ItaliŽ

2 - 0

07-07-2001

Ulm

Duitsland - Zweden

1 - 0 na verl.

 


naar volgende weetje

Alle Wereldkampioenen Vrouwenvoetbal

naar top

 

Jaar

Plaats

Wedstrijd

Uitslag

1999

Los Angeles

USA - China

0-0
USA wns.

1995

Stockholm

Noorwegen - Duitsland

2 - 0

1991

Guangzhou

USA - Noorwegen

2 - 1

 


naar top

Olympisch voetbaltoernooi Vrouwen 2000

naar top

 

Jaar

Plaats

Wedstrijd

Uitslag

1/2 finale:

     

24.09.00

Sydney

Duitsland - Noorwegen

0-1 (0-0)

24.09.00

Canberra

USA - BraziliŽ

1-0 (0-0)

 

3e/4e plaats:

     

28.09.00

  Sydney

  Duitsland - BraziliŽ

2-0 (0-0)

 

finale:

     

28.09.00

  Sydney

  USA - Noorwegen

2-3 (2-2,1-1)n.verl


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEDERLANDS VROUWENTEAM

 

 

INHOUD

Alle interlands van oranje

Oranje eindigt op 3e plek bij voorronde WK-2003

Oranje 2e bij Universiade in China

Nederlands vrouwenvoetbalteam in finale Universiade

Nederlands vrouwenvoetbalteam oefende in Leusden

Nederlandse voetbalvrouwen niet erg succesvol

Monitored by BelStat - Your Site Counts


naar volgende weetje

VOORRONDE WK-2003

naar top

 

UITSLAGEN ORANJEVROUWEN
VOORRONDE WK 2003 - GROEP 4

27-09-2001

Duitsland - Engeland

3-1

 

25-10-2001

Duitsland - Portugal

9-0

 

04-11-2001

Engeland - Nederland 0-0 verslag

17-11-2001

Nederland - Duitsland 0-3 verslag

24-11-2001

Portugal - Engeland

1-1

 

08-12-2001

Portugal - Nederland

2-1

verslag

24-02-2002

Engeland - Portugal

3-1

 

23-03-2002

Nederland - Engeland

1-4

verslag

13-04-2002

Portugal - Duitsland

0-8

 

18-04-2002

Duitsland - Nederland

6-0

verslag

19-05-2002

Nederland - Portugal

4-1

verslag

19-05-2002

Engeland - Duitsland

0-1

 

EINDSTAND
Voorronde WK-2004
Groep 4

  Vereniging

Gesp

Gew

Gel

Verl

Pnt

Dpv

Dpt

1 Duitsland 6 6 0 0 18 30 1
2 Engeland 6 2 2 2 8 9 6
3 Nederland 6 1 1 4 4 6 16
4 Portugal 6 1 1 4 4 4 26

 


naar volgende weetje

Oranje 2e bij Universiade in China

naar top


Het Nederlands Vrouwenteam heeft in de finale van de Universiade niet kunnen winnen. BraziliŽ bleek in de verlenging te sterk.
Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1.
Nederland was in de eerste helft duidelijk sterker. In de 60e minuut scoorde Silvana Freitas voor BraziliŽ uit een strafschop. Het duurde tot vijf minuten voor tijd voordat Oranje de gelijkmaker kon laten aantekenen. Spits Sandra Muller scoorde na een prachtige actie van Lisette Tromp.
In de 20e minuut van de verlenging maakte BraziliŽ door Cinthia Soares de "golden goal".

Nederland is door dit resultaat 2e geworden op deze Universiade. Dit is het beste resultaat dat het Nederlands Vrouwenvoetbal ooit heeft behaald. Het is duidelijk dat het damesvoetbal in de lift zit.

Zuid-Korea behaalde de 3e plaats door met 4-3 te winnen van Frankrijk. 

EINDSTAND VROUWENVOETBAL 21ste UNIVERSIADE
PEKING - (CHINA)

1. BraziliŽ (goud)
2. Nederland (zilver)
3. Zuid-Korea (brons)
4. Frankrijk
5. Noord-Korea
6. China
7. Japan
8. Polen
9. Finland
10. Canada
11. Mexico
12. Zuid-Afrika

 


naar volgende weetje

Oranje in finale Universiade

naar top


Voor het eerst in de geschiedenis van het damesvoetbal staat het Nederlands vrouwenelftal in de finale van een belangrijk toernooi. Tijdens de Universiade in China won Oranje woensdag 29-08-2001 de halve eindstrijd met 2-0 van Zuid-Korea.

Het Nederlands team, dat wordt gecoacht door Frans de Kat, stond in Peking al na ongeveer 6 minuten op een 1-0 voorsprong door een prachtig doelpunt van spits Sandra Muller. Nederland bleef sterker en zag nog een bal via de lat en de binnenkant van de paal weer terug in het veld komen.
Vlak na rust vergrootte Oranje eindelijk de voorsprong. Sandra Muller vond de vrijstaande Nicole Delies en dat betekende 2-0. In het vervolg kwam Nederland niet meer in gevaar.

Vrijdag wordt de finale tegen BraziliŽ gespeeld.


naar volgende weetje

Nederlands vrouwenvoetbalteam oefende in Leusden

naar top


Het Nederlands vrouwenteam onder de 23 jaar speelde deze week op het Buiningsportpark twee oefenwedstrijden tegen Amerikaanse universiteitsteams. Daarnaast werden er dinsdag twee trainingssessies gehouden.

Het team, dat in Leusden oefende, bestond uit speelsters die niet geselecteerd werden voor de Universiade in Peking, aangevuld met speelsters onder de 23 jaar. Coach van het team is Andries Jonker, die eerder als trainer werkzaam was bij Volendam.
Het vrouwenvoetbal heeft de laatste jaren een geweldige progressie doorgemaakt. In Amerika is het populairder dan het mannenvoetbal. De Amerikaanse vrouwen werden vorig jaar wereldkampioen.
Op de eerste wedstrijd maandagavond tegen het universiteitsteam van Florida was aardig wat publiek afgekomen. Op de tribune werden door nogal wat toeschouwers driftig aantekeningen gemaakt. Het bleken docenten van de KNVB te zijn, zestig in getal, die een tweedaagse clinic volgden. Dinsdag verzorgden zij in dit kader twee trainingssessies.
In de wedstrijd tegen het team van Florida was goed verzorgd voetbal te zien. De ploegen waren aardig aan elkaar gewaagd. Nederland had in de eerste helft een licht veldoverwicht, maar kon de stug verdedigende Amerikaansen niet verrassen. Een aantal schoten uit de tweede lijn werden door de uitstekende Amerikaanse keepster kundig gepareerd. In de tweede helft moest Jonker enkele wissels toepassen, waardoor het Nederlands team aan kracht inboette. De Amerikaanse vrouwen werden geleidelijk sterker en wisten dit in twee doelpunten uit te drukken. De Nederlandse voorhoede miste stootkracht om echt gevaarlijk te worden, waardoor de wedstrijd met 0-2 verlies werd afgesloten.

(Uit de Leusder Krant - 22 aug 2001)


Op woensdag 22 augustus speelde het Nederlands vrouwenteam in Leusden een wedstrijd tegen het universiteitsteam uit Texas. Ook deze wedstrijd ging verloren voor Oranje. De einduitslag van deze wedstrijd was 1-3. 


naar top

Nederlandse Voetbalvrouwen niet erg succesvol

naar top


Nederland was in 1988 voor het laatst deelnemer op een groot internationaal toernooi. Dit was het eerste (officieuze) Wereldkampioenschap in China. Nederland werd toen in de kwartfinale uitgeschakeld door BraziliŽ.


CITATEN

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal schreeuwt om erkenning. Op een spandoek in Enschede bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Duitsland staat:'22 borsten zijn beter dan 11 worsten'. Stelt het vrouwenvoetbal eigenlijk wat voor en krijgt het de aandacht die het verdient?

Voormalig international Liesbeth Migchelsen, spelend in de Duitse competitie voor FC Heike Rheine:
"Als ik het vergelijk met een jaar geleden ben ik geneigd om te zeggen dat we eerder achteruit gaan dan vooruit. Het leeft natuurlijk wel. Die meiden trainen er de hele week voor. Het zou leuk zijn als er eens vijf minuten op tv komen. Je ziet op alle zenders iedere dag wel voetbal, maar nooit vrouwen. In Duitsland zenden ze elk weekeinde wel iets uit."

Voormalig profkeeper en trainer Piet Schrijvers, toevallig aanwezig in Enschede bij Nederland-Duitsland:
"Het zal nooit de impact krijgen van de mannen. Als dit Oranje tegen de A-junioren van Ajax speelt, verliezen ze met grote cijfers. Tegen Duitsland durf ik dat niet te zeggen. Die hebben er veel meer kaas van gegeten. Dat veel meisjes bij jongensteams meedoen is een goede zaak. In Amerika, ScandinaviŽ en Duitsland stelt het wel iets voor."

Lisanne Vermeulen (16) uit Nieuwegein, jeugdinternational in de nationale selectie onder negentien en speelster van Vreeswijk:
"Ik heb het gevoel dat het vrouwenvoetbal bij onze vereniging een volwaardige plaats heeft. In Peter Verboom hebben we een trainer die ons alle aandacht geeft, daar heb ik niets over te klagen. Zaterdag zag ik de interland tegen Duitsland. Fysiek en mentaal kwam Nederland er niet aan te pas. Dat land is echt een maatje te groot voor ons. De jeugdselectie heeft nog alle uitzicht op een EK-kwalificatie voor het toernooi van april 2002 in Zweden, we moeten nog een kwalificatieronde overleven. We zijn dus goed bezig. Ik hoop er bij te zijn."

Oud-KNVB-voorlichter Ger Stolk, die sinds 1981 geen vrouwenwedstrijd overslaat:
"In het kader van de emancipatie mag de pers er best progressiever mee omgaan. Vrouwenvoetbal krijgt veel te weinig aandacht. Het is natuurlijk maar met welk oog je het bekijkt. Gelukkig begint er meer erkenning te komen. Ik sprak een tijdje terug met Wiel Coerver over vrouwenvoetbal. Die zei: 'Vrouwen is het voetbal beter aan te leren. Ze zijn van nature veel leniger en zullen daardoor ook veel gemakkelijker kunnen kappen en draaien'."

Hockeytrainer Siegfried Aikman, jaren succesvol coach van de hockeyvrouwen van Den Bosch en Kampong:
"Ik heb wedstrijden op het WK-voetbal gezien die er best mochten wezen. Het wachten is vooral op een succesje. Zonder succes krijg je geen aandacht. Het is essentieel. Je hebt het bij handbal en volleybal gezien. Dat heeft een vlucht genomen. Bij hockey hebben we heel wat prestaties geleverd. Daardoor is de sport en aandacht gegroeid."

Mirjam van Groeningen, voormalig hoofdklassespeelster van Patria:
"Soms kom ik bij het zappen voetbal tegen op een Duitse zender en heb pas na vijf minuten in de gaten dat het vrouwen zijn. In Nederland zijn we nog niet zover. Als ik naar mijn tijd terugkijk, alweer zo'n tien jaar geleden, hadden we toch meer aansprekende speelsters. Vera Pauw bijvoorbeeld. Daar was je gewoon bang voor. Zo'n type mis ik nu."

Voormalig Saestum-trainer Jan van Zanten, nu actief bij hoofdklasser ODC:
"Het Nederlands elftal is er in vijf jaar niet beter op geworden. Ik mis de meiden die de kar kunnen trekken en het elftal dragen. Oranje krijgt gelukkig iets meer aandacht de laatste jaren, maar het verenigingsvoetbal hangt er maar een beetje bij in de media."

Dick Schneider, technisch directeur van Go Ahead Eagles in Voetbal International:
"Voetbal is een mannensport. Vrouwen moeten de leiding hebben in een vrouwensport. Vrouwen hebben het al voor het zeggen in het huishouden, moet het dan ook nog op het voetbalveld? Ik zal nu wel allerlei actiegroeperingen over me heen krijgen, maar zo denk ik erover."

Ciska Dresselhuys, hoofdredactrice van het feministische blad Opzij in NRC Handelsblad:
"Elke bres die wordt geslagen in een mannenbolwek is mooi meegenomen. Maar dan zie ik liever een vrouw die Ajax-Feyenoord fluit dan een vrouw die vlagt bij een wedstrijd uit de eerste divisie. Daar zou Aletta Jacobs niet van wakker hebben gelegen."

Sepp Blatter, Fifa-president:
"De toekomst van het voetbal is aan de vrouwen."

(Amersfoortse Courant, 19-11-2001)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Laatste wijziging op: 01-03-2007 16:57